Тризуб Головного Військового Фельдкурата

Ставок:
32
Макс. ставка:
2 002 грн
Додано:
11.08.2021, 12:26
Стежить за лотом: 2 людей
Додано:
11.08.2021, 12:26
Тризуб Головного Військового Фельдкурата
Лот проданий (32 ставки)
14.08.2021, 12:32:04
2 002 грн
Тризуб Головного Військового Фельдкурата

Опис

Період:
Кількість в лоті:
Вид:
Матеріал:
бронза
Стан:
на фото
Реставрація:
не було
Дефекти:
відсутнє кріплення
Відправлення лота:
Україна
Доставка:
нова пошта (згідно з чинним законодавством країни проживання продавця).
Опис:
Розпорядженням ДСВС від 22 квітня 1919 р. для польових духівників впроваджено новий однострій: “Духовники носять духовний жупан по коліна, в часі війни зі сукна полевої краски, в часи мира – з чорного сукна, шапка, сподні і плащ так як у старшин. Відзнаки ступеня, як у старшин з узглядненням сукна фіолетної краски”[3, 4, 5].
Використання Тризуба, як відзнаки на головному уборі чи капеланському однострої цим розпорядженням не передбачалось. Однак, зі спогадів самих капеланів Галицької армії довідуємося, що Тризуб, як «головна відзнака» Української армії, й елемент однострою все ж таки, мав місце. Про ношення Тризуба, як нарукавної відзнаки у капелана, знаходимо згадку у книзі П. Шкраб’юка, упорядника спогадів військового капелана, француза за походженням, о.Йосафата-Івана Жана (ЧСВВ). В ній йдеться, що в часі оволодіння Галицькою армією подільським містечком Борщів (в ході героїчної Чортківської офензиви) о.Лев Манько (ЧСВВ), як польовий духівник, порадив о. Жану також стати військовим капеланом. Незабаром, 15.07.1919 р. о. Жан знову зустрівся з о. Маньком, і залишив про це ось такий спогад:“Він запровадив мене до жида-кравця (полкового кравця – авт.), щоб той пошив мені військовий мундир польового духовника і стрілецьку шапку. Той кравець взяв міру, а на другий день увечері все було елеґантно пошите. Цей мундур був для мене найбільшою нагородою за мої труди, а плащ із жовтим Тризубом на правім рукаві вказував, що я працюю в Головній Команді УГА [НКГА – авт.]» [12].
На вищеподаних світлинах зображено бронзовий Тризуб, який з обох сторін покритий позолотою. Висота Тризуба по центральному зубцю становить 3,3 см, по боковим – 2,9 см, ширина – 2,1 см. На зубцях аверсу Тризуба вигравірувано три літери «Г.В.Ф.», а у нижній його частині – «латинський» хрест у сяйві променів. Весь реверс Тризуба вкритий фрагментами невідомого орнаменту, що засвідчує те, що він був вирізаний із цільного предмету. Сліди пайки вгорі і внизу середнього зуба Тризуба наводять на думку, що то було кріплення застібки, скоріш за все – шпильки.
Варто зазначити, що віднайдений на теренах Вінничини Тризуб ручної роботи, за формою геометричного виконання збігається з тим, що подається в Додатку до Наказу №113 від 30.07.1919 р. Управління Головного начальника Постачання Дієвої армії УНР під назвою «Головна кокарда і відзнаки рукавний та на комірі по рангу – з правого боку і по родам зброї – злівого боку». [13]. З цього можемо зробити висновок, що невідомий виконавець за ЗРАЗОК мав загальновійськову (на 1919 р., як для Дієвої армії УНР, так і Галицької армії) РАНГОВУ ВІДЗНАКУ встановленого зразка – ТРИЗУБ, що мав носитися «на комірі ... з правого боку». Виміри відзнаки й встановленого Додатком ЗРАЗКА майже ідентичні, що додає ще більшої певності.

Інші лоти продавця

Пошук по лотах
* Виберіть розділ
Шукати в розділі
Пошук:
Шукати результати в: